Lena Willemark & NEO

Med folkmusiken i fokus beger sig den banbrytande och genreöverskridande sångerskan Lena Willemark sig ut på turné tillsammans med ensemble Norrbotten NEO.

Lena Willemark är sångerskan, spelmannen och kompositören som sökt nya uttryck ända sen hon slog igenom i mitten av 80-talet. Hennes poesi och sång klingar ofta på det säregna älvdalsmålet, vars språkliga musik stiger direkt från fornnordiskan. Även om hon kanske är mest känd för sitt idag oefterlikneliga grepp om folkmusiken har Lena berört både jazz och konstmusik under resans gång. För den breda skaran är hon även känd för hennes bejublade tolkning av Led Zeppelins Kashmir tillsammans med Augustifamiljen i SVT På Spåret

Norrbotten NEO bildades 2007 och var då, som nu, landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. Nutida musik är ett vitt begrepp, som inbegriper tonsättningar som skrivits försnart 100 år sedan, men också det helt nyskrivna. Därför är det viktigt att en ensemble av det här slaget har den mest effektiva besättningen, och som också kan kompletteras med andra instrumentalister utifrån den musik som ska framföras.

Norrbotten NEO består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. Musikerna fungerar också som stämledare i Norrbottens Kammarorkester och ingår i Piteå Kammaroperas uppsättningar. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.