Idaisak westerberg

Presentationstext:

IDA ISAK WESTERBERG har fötterna djupt nedtrampade i den tornedalska torven och bor i Älvsbyn, Norrbotten där den har sin studio. Med en examen från Handarbetets vänner, vill Ida Isak utmana de förväntningar på vad vävning är och ser ut. Under åren 2019 till 2021 jobbade Westerberg med utställningen När myren talar tillsammans med konstnären Anna Classon. Där undersökte de och samarbetade med myrens biologiska processer genom textil och fotografi. Det projektet startade en process i Westerberg där den, genom att fysiskt arbeta på en myr utanför Övertorneå, också fördjupade sin tornedalska identitet.  

Titel: Sompasenvuoma 1 och 2 (2021)

Teknik: blandade vävtekniker, efterbehandling i myren på olika sätt, ull och lin, 75 x 90 cm & 75 x 120 cm

Text om verken:

Sompasenvuoma (2021) av Ida Isak Westerberg (f.1986) består av två handvävda verk som är laddade med den energi som myren besitter. Vävarna har varit begravda i torven under en månad och därefter täckta med växter och bär från myren.

På myren finner jag ett queert rum där jag omsluts av kraft, motstånd och tid. Den fuktiga mossan bäddar in mig och erbjuder möjligheter jag aldrig hade kunnat önska mig. Torven viskar till mig på meänkieli och jag vet att jag tillhör, på så många sätt. Det är här jag startar, men vart kommer det leda mig?

Det är ett verk om att tillhöra, att ladda batterierna och att orka kämpa vidare.